NOS NieuwsAangepast

Zweden wint het Songfestival

Het Eurovisiesongfestival is gewonnen door Zweden. Zangeres Loreen was met haar nummer 'Euphoria' de beste en kreeg 372 punten. Dat was fors meer dan de nummer twee, de Russische inzending die bestond uit een groepje oma's in traditionele kleding.

Vooraf was het up-tempo popliedje van Loreen al de grote favoriet voor de eindzege. Bij bijna alle wedkantoren stond ze bovenaan. Ook Nederland gaf de 12 punten aan Zweden.

Het is de vijfde keer dat Zweden het songfestival wint. De laatste keer was 13 jaar geleden.

Idols

Loreen heet voluit Lorine Zineb Noka Talhaoui. Ze is van Marokkaanse afkomst. In 2004 deed ze mee aan de Zweedse Idols en werd ze vierde. Bij het Nationaal Songfestival werd ze wel eerste; bijna 700.000 van de 4 miljoen kijkers kozen voor haar nummer 'Euphoria'. Dat is twee keer zo veel als de vorige Zweedse inzending.

Loreen was niet alleen in Azerbeidzjan om Zweden te vertegenwoordigen; ze liet zich ook kritisch uit over de mensenrechtensituatie in het land. Ze zocht activisten op die protesteerden tegen de machthebbers.

Na de finale werd ook de uitslag bekendgemaakt van de twee voorrondes die deze week werden gehouden in Baku. Joan Franka eindigde donderdag namens Nederland op de vijftiende plaats. Er waren achttien deelnemers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl