NOS NieuwsAangepast

Amnesty: Azerbeidzjan nul punten

Amnesty International heeft kritiek geuit op het regime in Azerbeidzjan, waar vanavond de finale van het Eurovisie Songfestival wordt gehouden.

Op de jaarvergadering van de Duitse tak van Amnesty International toonden 500 leden een bord met de tekst '0 punten'.

Met de symbolische actie protesteerde de mensenrechtenorganisatie tegen de inperking van de vrijheid van meningsuiting in Azerbeidzjan. Ook op het gebrek aan persvrijheid heeft Amnesty kritiek.

Verslechterd

De organisatie zegt dat de situatie in Azerbeidzjan de laatste jaren is verslechterd. Minstens achttien mensen zouden de afgelopen tijd zijn vastgezet omdat ze tot vreedzaam protest hadden opgeroepen.

Amnesty heeft de Duitse regering opgeroepen om druk uit te oefenen op het regime in Baku.

De voorzitter van Amnesty in Duitsland wenste de Azerbeidzjaanse ESF-deelnemer, de zangeres Sabina Babayeva, succes met haar optreden bij het Songfestival. "Maar het wordt tijd dat Azerbeidzjan ook op het gebied van mensenrechten punten binnenhaalt", zei hij.

Amsterdam

Ook in Amsterdam wordt gedemonstreerd tegen het regime in Baku. Bij het alternatieve songfestival 'Douze Points for Freedom' treedt de uit Azerbeidzjan gevluchte zanger Jamal Ali op.

Het festival is een initiatief van onder meer Amnesty International, homo-organisatie COC en een aantal politieke partijen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl