NOS WielrennenAangepast

Kreuziger wint bergetappe in Giro

Roman Kreuziger heeft de negentiende etappe in de Giro d'Italia op zijn naam geschreven.

De Tsjech van Astana kwam in de zware Dolomieten-rit tussen Treviso en Alpe di Pampeago solo over de meet.

Kreuziger had een voorsprong van negentien seconden op Ryder Hesjedal. De Canadese nummer twee in het algemeen klassement boekte dertien tellen winst op roze-truidrager Joaquim Rodríguez, die als derde finishte.

Ivan Basso verloor ondanks het harde werken van zijn Liquigas-ploeg terrein; de tweevoudig Giro-winnaar kwam 54 seconden na Kreuziger boven en werd van de derde plaats in het klassement verdrongen door zijn landgenoot Michele Scarponi, die vierde werd op 0,35.

Hesjedal sterkste van favorieten

In de rit met drie beklimmingen van de eerste categorie ontstond na zestien kilometer een kopgroep van zestien, die maximaal tien minuten voorsprong kreeg.

Van de kopgroep bleven Pirazzi en Casar het langst vooruit. Tijdens de slotklim van 7,7 kilometer à 9,8% werden zij echter op drie kilometer van de meet overvleugeld door de bij de favorieten weggereden Kreuziger.

In de favorietengroep, waarin Tom Jelte Slagter nog even brutaal aanviel maar uiteindelijk terugzakte, voerde Scarponi drie tempoversnellingen door. Hesjedal reageerde steeds alert en ging in de slotkilometer solo door. Hij kwam net niet meer bij Kreuziger, die zijn eerste etappezege in een grote ronde boekte.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl