NOS NieuwsAangepast

Vijfpartijenakkoord naar Kamer

De meeste mensen gaan er volgend jaar in koopkracht op achteruit. Dat blijkt uit de plannen die minister De Jager naar de Tweede Kamer heeft gestuurd om het begrotingstekort terug te dringen. Sommige groepen gaan er iets op vooruit.

De plannen zijn de uitwerking van het pakket maatregelen waar VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie het vorige maand over eens werden, nadat het Catshuisberaad was mislukt.

Echtpaar met AOW

De koopkrachteffecten lopen uiteen van een verlies van 3,25 procent voor AOW'ers met een aanvullend pensioen tot een plus van 1,25 procent voor een echtpaar met alleen AOW. Sociale minima leveren 1,25 tot 1,5 procent in.

Een alleenstaande met een minimumloon krijgt er een kwart procent bij. Met name voor die laatste groep hebben de vijf partijen de pijn verzacht. Zonder het akkoord waren alleenstaanden met een minimumloon er juist op achteruitgegaan.

Reiskostenvergoeding

Bovenop de genoemde percentages leveren werknemers met een reiskostenvergoeding gemiddeld nog eens 1,5 procent in. Dat komt doordat de onbelaste reiskostenvergoeding wordt afgeschaft.

De plannen zijn gepresenteerd onder de kop "Verantwoordelijkheid nemen in crisistijd." "Door de maatregelen is 2013 geen verloren jaar", zegt minister De Jager. In totaal buigt hij voor 12,4 miljard euro om.

Ongekend

"Zo'n bedrag in één jaar besparen is ongekend; dat hebben we in Nederland nog nooit gezien, maar het is noodzakelijk", aldus de minister.

Veel van de plannen waren de afgelopen tijd al bekendgemaakt of uitgelekt. Zo gaat de AOW-leeftijd vanaf volgend jaar in stappen omhoog, naar 66 in 2019 en 67 in 2023.

Voor nieuwe gevallen is hypotheekrenteaftrek alleen nog mogelijk als het geleende bedrag wordt afgelost. Het hoge btw-tarief gaat van 19 naar 21 procent en de accijns op roken en alcohol gaat omhoog. Ambtenaren gaan op de nullijn.

Ook wordt een aantal bezuinigingen van het kabinet teruggedraaid of verzacht.

Basisbeurs

Uit de uitwerking van het akkoord blijkt verder ook dat over de basisbeurs voor masterstudenten pas na de verkiezingen een besluit wordt genomen.

In het regeerakkoord was nog afgesproken dat de beurs zou worden vervangen door een leenstelsel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl