NOS NieuwsAangepast

VN-gezant Annan naar Syrië

VN-gezant Kofi Annan vertrekt binnenkort opnieuw naar Syrië. Om veiligheidsredenen zegt de VN niet wanneer, maar volgens Syrische regeringskringen wordt Annan maandag in Damascus verwacht.

Annan wil proberen om alsnog een staakt-het-vuren tussen de oppositie en de regeringstroepen tot stand te brengen. Op 12 april werd al een akkoord bereikt, maar dat wordt op grote schaal geschonden. De bijna 300 VN-waarnemers die op de naleving van het bestand moeten toezien, kunnen niet voorkomen dat de gevechten doorgaan.

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon zei gisteren dat de VN-waarnemers een "dempend effect" op het geweld hebben, maar het niet kunnen stoppen. Een alternatief voor het staakt-het-vuren is er niet. "Op dit moment hebben wij geen plan B," zei hij.

Sinds het begin van de opstand tegen president Assad, veertien maanden geleden, zijn meer dan 10.000 mensen omgekomen. Volgens een VN-commissie maken beide partijen zich schuldig aan moord en marteling, maar komt het meeste geweld van de troepen van Assad.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl