NOS NieuwsAangepast

Weer fors meer woninginbraken

Het aantal woninginbraken is vorig jaar opnieuw fors gestegen. Dat blijkt uit de AD Misdaadmeter. Volgens de krant werd er vorig jaar 64.125 keer ingebroken in een huis. Dat is ruim 4000 keer (7 procent) meer dan in 2010.

Het aantal inbraken stijgt al jaren, maar nog nooit ging het zo hard als vorig jaar. In 2007 werd er 53.000 keer ingebroken, in 2008 54.700 keer en in 2010 60.100 keer.

Hoofdcommissaris Frans Heeres kondigt in het AD namens de Raad van Korpschefs een offensief tegen woninginbraak aan. Voortaan zullen alle woninginbraken worden onderzocht. Forensische experts zullen vaker sporen veiligstellen en deze vergelijken met bekende dna-profielen van criminelen.

Geen verklaring

Heeres zegt geen sluitende verklaring te hebben voor de stijging van het aantal woninginbraken. Gedacht wordt dat inbraken vaak het werk zijn van Oost-Europeanen, maar dat blijkt niet uit de cijfers.

"De autochtone Nederlander vormt nog steeds de bulk. Die pakken adressen binnen een straal van een aantal kilometers van waar ze wonen en slaan bij herhaling toe", zo zegt Heeres.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl