NOS NieuwsAangepast

VS kort hulp Pakistan om straf arts

Een commissie in de Amerikaanse Senaat heeft de financiële hulp aan Pakistan met 33 miljoen dollar gekort. De senatoren protesteren hiermee tegen de straf die een Pakistaanse arts heeft gekregen wegens hoogverraad.

De arts moet 33 jaar de cel in omdat hij de Amerikanen hielp bij het vinden van Osama bin Laden. De Amerikaanse senatoren rekenden een miljoen dollar voor ieder jaar dat de man de gevangenis in moet.

De arts moet van de Pakistaanse rechter ook een boete betalen van ruim 3000 euro. Als hij in gebreke blijft, komt er 3,5 jaar gevangenisstraf bij.

Vaccinatieprogramma

De arts, Shakil Afridi, was in Abbottabad een vaccinatieprogramma begonnen, om de Amerikaanse inlichtingendienst CIA zekerheid te geven dat Bin Laden in die Pakistaanse stad verbleef.

Met het vaccinatieprogramma hoopte de arts aan het noodzakelijke dna-materiaal te komen, om vast te stellen dat de CIA op het goede spoor was. De arts slaagde er niet in dat materiaal in handen te krijgen.

Zonder dat er 100 procent zekerheid was dat het ging om Osama bin Laden, drongen leden van een Amerikaanse commando-eenheid op 2 mei 2011 een huis in Abbottabad binnen en schoten de al-Qaidaleider daar dood.

Pakistan hoort bij de landen die het meeste geld ontvangen van de Verenigde Staten. Het land zal ondanks de protestactie van de Amerikaanse senatoren in 2013 waarschijnlijk voor een miljard dollar aan hulp krijgen van Amerika.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl