NOS NieuwsAangepast

Ontruiming Ter Apel was niet terecht

Het tentenkamp van asielzoekers in Ter Apel had niet ontruimd hoeven worden. Dat heeft de bestuursrechter in kort geding bepaald. Of het kamp mag terugkeren, is een zaak voor de civiele rechter.

De gemeente Vlagtwedde besloot het kamp van uitgeprocedeerden te ontruimen omdat de situatie er onveilig zou zijn. Zo zou er gemakkelijk brand kunnen ontstaan.

'Disproportioneel'

Volgens de rechtbank in Groningen had de gemeente andere mogelijkheden om de veiligheid te waarborgen. Het noodbevel dat ten grondslag ligt aan de ontruiming, noemde de rechtbank "disproportioneel''.

Bovendien was er na het vertrek van de grote groep van Irakezen en Afghanen een nieuwe situatie ontstaan, zegt de rechtbank. Er kwam daardoor ruimte vrij om de overgebleven tenten over het terrein te verspreiden. Van acuut brandgevaar was toen geen sprake meer.

Toch wil de rechter het besluit om te ontruimen niet terugdraaien. Het terrein is nu leeg en de gemeente heeft inmiddels in een verordening vastgelegd dat er geen tentenkamp mag komen.

Of die verordening rechtmatig is, moet aan een civiele rechtbank worden voorgelegd. De advocaat die de asielzoekers vertegenwoordigt, zegt dat hij dat ook zal doen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl