NOS NieuwsAangepast

Miljoenenfraude bij Laurentius

De Brabantse woningcorporatie Laurentius is vermoedelijk voor miljoenen euro's benadeeld door oplichting en fraude van de eigen directeur. Dat schrijft het Openbaar Ministerie in een persbericht. Vijf mensen worden verdacht van oplichting en van witwassen van crimineel verkregen geld.

"De verdachten hebben vermoedelijk geld verdiend met diverse transacties voor de woningcorporatie en dit geld in eigen zak gestoken. Laurentius is hierdoor waarschijnlijk voor miljoenen euro's benadeeld." Het OM heeft behalve de directeur van Laurentius ook twee vastgoedondernemers opgepakt. Daarnaast zijn nog een man en een vrouw opgepakt die worden verdacht van witwassen.

De twee vastgoedondernemers zijn volgens bronnen directeur en eigenaar van vastgoedbedrijf Wildhage in 's Gravenmoer. Dat bedrijf is niet bereikbaar voor commentaar.

Omstreden vastgoedtransacties

Maandag werd directeur Walter V. van Laurentius aangehouden. Hij zou betrokken zijn bij omstreden vastgoedtransacties waarvan hij zelf ook zou hebben geprofiteerd.

Gisteren zei de corporatie dat het onderzoek zich richt op een vastgoedondernemer met wie Laurentius nieuwbouwprojecten heeft ontwikkeld.

Laurentius verkeert al een tijd in financiële moeilijkheden, onder meer door de tegenvallende verkoop van huurwoningen. De corporatie heeft een B2-status. Dat betekent dat de voorgenomen projecten de corporatie binnen twee jaar in financieel gevaar kunnen brengen.

Volgens de raad van commissarissen heeft de slechte financiële situatie niets te maken met de verdenkingen tegen de directeur.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl