NOS NieuwsAangepast

Fel debat Blok-Wilders

De VVD en de PVV maken elkaar harde verwijten. VVD-fractievoorzitter Blok zei in het verantwoordingsdebat in de Tweede Kamer dat de PVV schone handen wil houden en daarmee de kiezers met lege handen laat staan.

Het verantwoordingsdebat gaat officieel over de financiële uitgaven van het rijk vorig jaar, maar heeft de trekken van een verkiezingsdebat.

Blok

Blok benadrukte dat hij in het Vijfpartijenakkoord compromissen heeft moeten sluiten, die hij misschien had kunnen voorkomen als de PVV niet uit het Catshuisberaad was gelopen. "Als er geen financieel akkoord was gekomen, was het een financiële chaos geworden en had de staat veel meer rente moeten betalen", zei Blok.

De PVV verweet de VVD dat die nu instemt met allerlei lastenverzwaringen, zoals de afschaffing van de belastingvrije reiskostenvergoeding en de verhoging van de BTW. "Maar galeriehouders en kunstenaars worden juist gesubsidieerd met lagere tarieven", sneerde Wilders.

Pechtold

D66-leider Pechtold verweet Wilders dat hij in de gedoogconstructie niets heeft bereikt. Volgens Wilders klopt dat niet. Hij zei dat de verkiezingen een referendum worden over de Europese Unie.

Samsom

PvdA-leider Samsom leverde harde kritiek op het kabinet en op de vijf partijen. Volgens hem is de economische crisis niet alleen het gevolg van de internationale problemen. Samsom benadrukte dat andere landen het beter doen. Hij verwees onder meer naar de oplopende werkloosheid in Nederland en het lage consumentenvertrouwen.

Hij vindt verder dat het Vijfpartijenakkoord de recessie verlengt en de problemen van Nederlanders verergert.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl