NOS NieuwsAangepast

Spanje, Hollande en de eurobonds

Terwijl steeds meer mensen zich afvragen of er überhaupt een oplossing is voor de financiële problemen van Griekenland, worden de problemen in Spanje steeds groter. Het land heeft op korte termijn miljarden euro's nodig. Dat heeft de Spaanse premier gezegd vlak voor een diner van Europese leiders gisteravond.

Tijdens het diner zelf was er vooral veel discussie tegen het noorden en het zuiden van Europa. De zuidelijke landen, met de kersverse Franse president Holland voorop, willen namelijk dat de rente op staatsleningen in Europa gelijk wordt getrokken. Hierdoor kunnen bijvoorbeeld Griekenland en Spanje makkelijker en goedkoper geld lenen, terwijl bijvoorbeeld Nederland dan veel duurder uit is.

Nederland en ook Duitsland zijn fel tegen dat plan, dat 'eurobonds' wordt genoemd. Demissionair premier Rutte zei tijdens het diner gisteren dat hij geen problemen heeft met een onderzoek naar de haalbaarheid van de eurobonds, maar dat hij wel tegen invoering is. Volgens EU-president Van Rompuy is het sowieso iets wat pas op de lange termijn kan gaan spelen.

Griekenland

Voorlopig wordt er nog vooral gekeken hoe Griekenland binnenboord kan worden gehouden bij de euro. Het land moet zich aan de afspraken houden en moet hard bezuinigingen en grote hervormingen doorvoeren. Anders krijgen de Grieken geen Europese steen meer, waarschuwden de regeringsleiders. Maar ze hopen nog steeds dat het zover niet hoeft te komen.

Door: Elger

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl