NOS NieuwsAangepast

CNV wil minder zittenblijvers

Vakbond CNV Onderwijs wil dat er een proef komt om het aantal zittenblijvers in het voortgezet onderwijs sterk te verminderen.

Elk jaar doubleert ongeveer 5 procent van de leerlingen. Volgens CNV Onderwijs kost dat de overheid bijna 350 miljoen euro per jaar.

Zomervakantie

Scholen die meedoen aan de proef laten leerlingen niet meer doubleren. Ze geven slechte leerlingen extra begeleiding. Daarbij denkt het CNV aan extra scholing tijdens de zomervakantie en in het jaar dat volgt.

Ook zouden scholen de leerlingen specifiek op het vak waar ze onvoldoendes halen extra les kunnen geven.

De vakbond wil dat het ministerie van Onderwijs geld vrijmaakt voor een proef, maar heeft erover nog geen contact gehad met de minister.

'Maatwerk belangrijk'

De VO-raad, de koepel van scholen in het voortgezet onderwijs, juicht zo'n proef toe. Voorzitter Slagter vindt maatwerk voor leerlingen erg belangrijk. Volgens hem is er al een aantal scholen dat leerlingen alleen in het uiterste geval nog laat doubleren.

Verder vindt hij niet dat het zittenblijven moet worden afgeschaft, omdat sommige leerlingen meer baat hebben bij een jaartje overdoen dan bij een zomerschool.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl