NOS NieuwsAangepast

EU wil Grieken in eurozone houden

De leiders van de Europese Unie willen dat Griekenland in de eurozone blijft, maar waarschuwen dat de Grieken zich wel aan hun beloften moeten houden. Onder andere EU-president Van Rompuy, de Duitse bondskanselier Merkel en premier Rutte benadrukten dat de afgesproken hervormingen en bezuinigingen moeten doorgaan. Alleen dan kunnen de Grieken rekenen op Europese steun.

De EU-leiders kwamen gisteravond in Brussel bijeen voor een informeel diner. Het beraad duurde met bijna zes uur veel langer dan vooraf was gedacht.

Er is onder meer gesproken over een voorstel van de nieuwe Franse president Hollande over de invoering van eurobonds. Voorlopig komen die er niet, volgens Van Rompuy is dat meer iets voor de langere termijn.

Rentepercentage

Door eurobonds kunnen de landen in Europa allemaal tegen hetzelfde percentage geld lenen. Landen in problemen, zoals Griekenland of Spanje zijn daardoor goedkoper uit, terwijl voor landen als Duitsland en Nederland de rente omhoog gaat.

Bondskanselier Merkel en premier Rutte zijn dan ook fel tegen de eurobonds. Rutte heeft geen bezwaar tegen een studie naar de haalbaarheid en effecten van gezamenlijke leningen, zolang ze maar niet worden ingevoerd. Volgens Rutte is er niet gesproken over een mogelijk vertrek van de Grieken uit de eurozone.

Concrete besluiten zijn er in Brussel niet genomen. Dat moet gebeuren op de Eurotop van eind volgende maand.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl