NOS NieuwsAangepast

Veelbekeken oehoe dood gevonden

In de Achterhoek is gisteren een van de twee bekendste oehoes dood gevonden. Het uilenpaar, met een nest in een steengroeve bij Winterswijk, wordt al jaren via een webcam gevolgd.

Volgens Tjibbe Hunink van Staatsbosbeheer hadden de twee oehoes en hun kroost honderdduizenden kijkers. "Als kijker kan je het hele broedproces beleven, vanaf het moment dat het vrouwtje op de eieren gaat zitten totdat de jongeren het nest uitvliegen."

De dode oehoe werd eigenlijk per toeval gevonden. "Wij betreden de groeve pas op het moment dat de jongen uit het nest zijn, dan kunnen wij verder onderzoek doen. Toevallig was dat moment aangebroken en toen heb ik helaas een van de oehoes dood aangetroffen op de grond", zegt Hunink.

Doodsoorzaak

Staatsbosbeheer kan nog niet zeggen hoe de uil aan zijn einde is gekomen. Hunink: "We laten dat onderzoeken in Wageningen. Maar het zal nog wel even duren voordat we daar echt uitspraken over kunnen doen."

Of het mannetje of het vrouwtje van het uilenpaar is overleden, is ook nog onbekend. "Dat is namelijk vrij moeilijk te zien. De grootte en de kleuren van het mannetje zijn net iets anders, maar het dier was al enkele dagen dood. Eigenlijk moet je de lengte van het aantal vleugelpennen meten, voordat je zeker kunt zeggen of het een mannetje of vrouwtje is. En ook dat moet nog onderzocht worden."

Overlevingskans

Hunink verwacht dat het verlies van een van hun ouders geen nare gevolgen zal hebben voor de jongen. "Het vrouwtje voedt de jongen wat regelmatiger, het mannetje zorgt meestal voor de aanvoer van het voedsel. Het zal nu wel lastiger voor ze worden, maar er zijn genoeg prooien te vinden in het gebied, dus we verwachten dat de jongen het zullen overleven."

Fans van de oehoe-webcam kunnen nog tot 1 juli het gezin blijven volgen. "Maar of de jonge oehoes nog veel te zien zijn, is de vraag. Die vliegen inmiddels vrij rond in de groeve", aldus Hunink.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl