NOS NieuwsAangepast

Zelfde examens bij hbo-opleidingen

Hbo-opleidingen moeten gezamenlijke examens geven. Dat adviseert de commissie-Bruijn, die in opdracht van de HBO-raad onderzoek heeft gedaan naar verbetering van de kwaliteit van de examens.

De commissie stelt voor dat de examens door dezelfde mensen worden gemaakt als nu het geval is. Wel moeten de docenten van gelijke opleidingen bij elkaar gaan zitten zodat er een examen komt voor alle opleidingen.

De bedoeling is dat dat examen dan ongeveer tegelijkertijd wordt afgenomen op de verschillende scholen. Commissievoorzitter Bruijn spreekt tegen dat daarmee het verschil tussen de opleidingen verdwijnt.

Externe leden

De commissie pleit ook voor het verplicht invoeren van externe leden in examencommissies. "Wij denken bijvoorbeeld aan een docent van een andere opleiding binnen dezelfde hogeschool. Maar je kunt ook denken aan een docent van dezelfde opleiding aan een andere school of iemand uit het beroepsveld."

De commissie-Bruijn is opgericht op verzoek van de HBO-raad. Die wil met het advies voorkomen dat een overkoepelende instantie landelijke examens gaat maken, zoals staatssecretaris Zijlstra wil.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl