NOS NieuwsAangepast

Overlast door hevige buien

Korte maar hevige buien hebben vanavond in het midden van het land op enkele plekken voor overlast gezorgd.

Vooral in de provincies Gelderland en Overijssel was sprake van zware onweersbuien en hagelbuien. Het KNMI waarschuwde met name in Twente en de Achterhoek voor extreem weer.

Ook in andere provincies kwamen stevige onweersbuien voor. Volgens NOS-weerman Marco Verhoef bleven de buien lange tijd boven dezelfde regio hangen. "Er is weinig stroming in de atmosfeer, dus ze moesten uitregenen."

Ingestort

Vanwege het slechte weer zijn veel avondvierdaagsen afgelast. Onder meer in Utrecht, Baarn, Amerongen, Zevenaar, Ede en Geldermalsen gingen de wandeltochten niet door.

In Ede is aan het begin van de avond een dak van een bedrijfshal ingestort. Het personeel zag dat het dak door het gewicht van het water dreigde te bezwijken. Iedereen was op tijd buiten. Het is nog onduidelijk om wat voor bedrijf het gaat.

Op verschillende plaatsen zijn straten ondergelopen en zijn putdeksels omhoog gekomen. Op sommige plekken vielen hagelstenen van 3 centimeter. Bij de brandweer zijn tientallen meldingen van wateroverlast binnengekomen.

Tropisch warm

Het was vandaag tropisch warm op sommige plekken in Nederland. In het Gelderse Hupsel werden temperaturen rond de 31 graden gemeten.

Omdat het kwik in De Bilt boven de 25 graden uitkwam, was vandaag de eerste zomerdag van 2012. Bij het KNMI werd het uiteindelijk zelfs bijna 29 graden. In Zeeland en op de Wadden was het overigens aanzienlijk kouder. Door koude lucht boven de Noordzee was het in Vlissingen slechts 15 graden en werd het op de Waddeneilanden niet warmer dan 20 graden.

Minder drukkend

Verhoef zegt dat de buien geen voorbode zijn van slechter weer. "Hierna krijgen we drie, vier dagen mooi weer. De temperatuur zal niet boven de 23 graden uitkomen, maar het wordt minder drukkend en beklemmend dan vandaag."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl