NOS NieuwsAangepast

Cel voor hulp bij vinden Bin Laden

De Pakistaanse arts die de CIA heeft geholpen bij het vinden van Osama bin Laden, is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 33 jaar.

De arts, Shakil Afridi, was aangeklaagd wegens hoogverraad. Hij was in Abbottabad een vaccinatieprogramma begonnen, om de Amerikaanse inlichtingendienst CIA zekerheid te geven dat Osama bin Laden in die Pakistaanse stad verbleef.

Met het vaccinatieprogramma hoopte de arts aan het noodzakelijke dna-materiaal te komen, om vast te stellen dat de CIA op het goede spoor was. De arts slaagde er niet in dat materiaal in handen te krijgen.

Boete

Zonder dat er 100 procent zekerheid was dat het ging om Osama bin Laden, drongen leden van een Amerikaanse commando-eenheid het huis in Abbottabad binnen en schoten de al-Qaidaleider daar dood.

De arts moet ook een boete betalen van ruim 3000 euro. Als hij in gebreke blijft, komt er drieëneenhalf jaar gevangenisstraf bij.

De Amerikaanse minister Hillary Clinton heeft om de vrijlating van de arts gevraagd. Zij vindt dat Shakil Afridi de belangen van zowel Pakistan als de Verenigde Staten heeft gediend met zijn hulp bij het vinden van de schuilplaats van Osama bin Laden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl