NOS NieuwsAangepast

Plan voor afbouw renteaftrek

De hypotheekrenteaftrek moet voor alle huizenbezitters in dertig jaar worden afgebouwd. De huren moeten jaarlijks stijgen met de inflatie plus 2 procentpunt en voor zowel huiseigenaren met een laag inkomen als voor huurders moet er een compensatieregeling komen.

Dat staat in een gezamenlijk plan (.pdf) van de Vereniging Eigen Huis, makelaarsvereniging NVM, de koepel van woningcorporaties Aedes en de huurdersvereniging Woonbond.

De partijen verwachten dat deze maatregelen de woningmarkt weer in beweging kunnen brengen en uiteindelijk kunnen leiden tot een "toekomstbestendige woningmarkt". Het is voor het eerst dat zowel kopers- als huurdersorganisaties en makelaars op deze manier samenwerken.

Hogere stijging

De huren van sociale huurwoningen stegen de afgelopen jaren met de inflatie mee. Maar de partijen vinden dat een hogere stijging nodig is om de huren meer "marktconform" te maken. Dat zou mensen met hogere inkomens stimuleren om van een huurwoning over te gaan naar een koopwoning. Lage inkomens moeten via de huurtoeslag voor de hogere huren worden gecompenseerd.

De partijen hebben er meer dan een jaar over onderhandeld. De onderhandelingen kwamen in een stroomversnelling door het Vijfpartijenakkkoord.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl