NOS NieuwsAangepast

Banken buitenspel in zaak-Vestia

De noodlijdende woningcorporatie Vestia heeft bijna al haar woningen verpand aan het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW). Dat gebeurde deze week in een bliksemactie, kort voor overleg met elf banken. Door de overdracht van het hypotheekrecht staan de schuldeisende banken buitenspel. Zij kunnen nu bij een faillissement geen aanspraak maken op de panden van Vestia.

Vestia beheert bijna 90.000 woningen en staat op de rand van een faillissement door riskante beleggingen met derivaten. Banken als ABN Amro, JP Morgan en Deutsche Bank hebben vorderingen bij de woningcorporatie uitstaan van naar verluidt zo'n 2 miljard euro.

Hypotheekrecht

Vestia is met de banken in overleg over een oplossing. Het Rijk en de toezichthouders in de corporatiesector dringen aan op een snel akkoord en hebben nu in een gecoördineerde actie het WSW het hypotheekrecht van "(nagenoeg) alle percelen" laten overnemen, blijkt uit gegevens van het Kadaster. De WOZ-waarde van de woningen is zo'n 10 miljard euro.

Nu de woningen in handen zijn van het Waarborgfonds, kunnen banken er geen aanspraak op maken. Daardoor stijgt de druk op de banken om tot een akkoord over de afbouw van Vestia's derivatenportefeuille te komen.

Onaangenaam verrast

De transactie versterkt tegelijkertijd de positie van de overheid en de corporaties. Die draaien op voor de schade als Vestia failliet gaat en hebben met deze deal hun zekerheden vergroot.

Banken zijn onaangenaam verrast door de bliksemactie. Een woordvoerder van een bank die niet met naam wil worden genoemd, zegt dat de bank gaat bestuderen of de deal juridisch door de beugel kan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl