NOS NieuwsAangepast

Irakezen weg uit Ter Apel

De Irakezen in Ter Apel ontruimen vandaag hun tentenkamp. Ze hebben ingestemd met het aanbod van minister Leers om voorlopig naar opvangcentra te gaan. Dat heeft een woordvoerder van de Irakezen gezegd. Hij zegt dat de Irakezen willen laten zien dat ze willen meewerken aan een oplossing.

De Somaliërs in Ter Apel willen niet vertrekken. De wegen rond het kamp zijn afgegrendeld en er is veel politie aanwezig. Alle woordvoerders van de asielzoekers hebben vanochtend een gesprek met de burgemeester van Vlagtwedde, waarin ze moeten zeggen of ze ingaan op het aanbod van Leers.

Het is niet duidelijk of de burgemeester het tentenkamp direct laat ontruimen als ze niet vrijwillig weggaan.

Minister Leers heeft aangeboden om de asielzoekers tot half juni opvang te geven. Op 15 juni overlegt hij met een Iraakse minister over de kwestie. Hij verwacht daarna uitgeprocedeerde Irakezen terug te kunnen sturen. Dat kan nu niet omdat Irak weigert mensen op te nemen die gedwongen zijn teruggestuurd.

Uitzondering

De woordvoerder van de Irakezen zegt dat hij hoopt dat Leers met de Iraakse minister tot een goede oplossing komt. Hij erkent dat het uitgangspunt is dat de Irakezen terugkeren naar hun land.

Volgens de woordvoerder is nu duidelijk wat het probleem van de Irakezen is. Hij denkt dat een uitzondering gemaakt kan worden voor mensen voor wie terugkeer niet mogelijk is.

In eerste instantie weigerden de Irakezen in te gaan op het aanbod van Leers. Ze zeiden dat ze naar de rechter zouden stappen als er een bevel tot ontruiming zou komen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl