NOS NieuwsAangepast

OESO vreest recessie eurozone

De eurozone kan in een recessie terechtkomen, vreest de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). In het halfjaarlijkse rapport van de OESO wordt een somberder perspectief geschetst dan een half jaar geleden.

De economen van de OESO zeggen dat een krimp van 0,1 procent dit jaar in de eurozone waarschijnlijk is. De recessie zal ook zijn weerslag hebben op de rest van de wereld. Europa blijft achter op de Verenigde Staten, waar de economie dit en volgend jaar zal groeien.

In november ging de OESO voor Europa nog uit van een lichte groei dit jaar, gevolgd door een verder herstel in 2013.

Voorzichtig

De OESO roept de leiders van de eurolanden op om maatregelen te nemen die de groei stimuleren en tegelijkertijd de begrotingstekorten te verlagen. De OESO is net als de Franse president Hollande voorstander van de uitgifte van eurobonds om de positie van de Europese banken te versterken.

Voor Nederland verwacht de OESO een langzaam herstel. Dit jaar zal de krimp 0,6 procent zijn en voor volgend jaar wordt een groei verwacht van 0,7 procent. De OESO raadt Nederland aan voorzichtig te zijn met bezuinigingen als de groei tegenvalt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl