NOS NieuwsAangepast

Senaat VS verscherpt sancties Iran

De Amerikaanse Senaat heeft ingestemd met strengere sancties tegen Iran. De Verenigde Staten willen met de sancties voorkomen dat Iran erin slaagt kernwapens te ontwikkelen.

De verscherpte sancties betekenen onder meer dat bedrijven die een notering hebben aan de Amerikaanse beurs verplicht worden elke vorm van handel of contact met Iraanse partijen te melden aan een speciale commissie. In de praktijk wordt het voor buitenlandse banken lastiger gemaakt om zaken te doen met Iran.

Tegoeden van individuen en bedrijven die Iran technologie en goederen leveren die gebruikt kunnen worden om protesten neer te slaan, worden bevroren.

Energie

In Bagdad begint morgen een overleg over het nucleaire programma van Iran. Vertegenwoordigers van de VS, Rusland, China, Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland praten in de Iraakse hoofdstad met de chef van het Iraanse atoomprogramma, Saeed Jalili.

Teheran zegt dat zijn nucleaire programma bedoeld is voor het opwekken van energie, maar het Westen vreest dat het land werkt aan kernwapens.

Hard optreden

De Israëlische premier Netanyahu herhaalde gisteravond het standpunt van Israël dat er hard moet worden opgetreden tegen Iran. "We kunnen ons een zwakke opstelling niet veroorloven", zei de premier. "We moeten alle nucleaire verrijking in Iran stoppen, al het nucleaire materiaal dat ze hebben moet vernietigd worden en we moeten de ondergrondse nucleaire faciliteiten ontmantelen."

Eerder dit jaar spraken hoge Israëlische functionarissen openlijk over een preventieve aanval op Iran.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl