NOS NieuwsAangepast

Afghanen nemen bevel in 2013 over

Op de NAVO-top in Chicago hebben wereldleiders in een overeenkomst bekrachtigd dat Afghanistan volgend jaar zomer de verantwoordelijkheid krijgt over de veiligheid in het land. Volgens plan wordt de NAVO-missie een jaar later, in 2014, beëindigd.

President Obama benadrukte aan het slot van de tweedaagse top dat er ook na 2014 buitenlandse militairen in Afghanistan zullen zijn om de Afghanen te ondersteunen. Op dit moment zijn er zo'n 130.000 buitenlandse militairen in het land.

Obama zei verder dat hij ervan overtuigd is dat Afghanistan een stabiel land kan worden, "ook al zal het nooit perfect zijn". Premier Rutte liet zich in vergelijkbare bewoordingen uit. "Absolute garanties dat alles doorgaat zoals we willen, hebben we niet, maar de ijslaag wordt dikker", zei Rutte.

Leeuwendeel

Voor de ondersteuning van Afghanistan na beëindiging van de missie in 2014 is jaarlijks zo'n 4 miljard dollar (ruim 3 miljard euro) nodig. NAVO-secretaris-generaal Rasmussen zei in Chicago dat hij optimistisch is dat dat bedrag wordt binnengehaald.

De Verenigde Staten zullen het leeuwendeel van dat bedrag betalen. Duitsland heeft 150 miljoen euro toegezegd, Groot-Brittannië draagt zo'n 85 miljoen euro bij. De Nederlandse bijdrage is 90 miljoen euro voor de periode 2014-2017.

Pakistan

In Chicago werd geen overeenkomst bereikt met Pakistan over het heropenen van de grens voor de aanvoer van NAVO-materieel. Het buurland van Afghanistan sloot de grens vorig jaar nadat bij een Amerikaanse luchtaanval in Pakistan 24 Pakistaanse militairen om het leven waren gekomen.

Op de NAVO-top waren de leiders van meer dan vijftig landen, waaronder de 28 NAVO-lidstaten. Ook de Afghaanse president Karzai en de Pakistaanse president Zardari waren in Chicago.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl