NOS NieuwsAangepast

Sap en Dibi houden eerste debat

In Amsterdam debatteerden Jolande Sap en Tofik Dibi voor het eerst met elkaar in de strijd om het leiderschap van GroenLinks. Aan het begin van het debat zei Sap het "doodzonde" te vinden wat er vorige week is gebeurd. Ook vindt ze dat de partij "nu de verdeeldheid achter zich moet laten".

Haar concurrent, het Kamerlid Dibi, begon met een grap: "Iedereen kan zeggen wat hij wil, maar het beeld dat we een partij zijn van allochtonenknuffelaars is sinds vorige week van de baan". Daarmee doelde hij op het feit dat GroenLinks intern verdeeld was over zijn kandidatuur. De kandidatencommissie vond Dibi ongeschikt en wilde hem daarom niet toelaten als kandidaat.

'Beetje bleker'

Volgens Dibi is een keuze voor hem een keuze voor autonomie. Hij sprak van "het recht van ons allemaal om baas te zijn over onze eigen economie". De afgelopen jaren is GroenLinks "een beetje bleker geworden", zei Dibi. "Onze idealen zijn wat Haagser geworden, wat bestuurlijker en minder aanwezig in de samenleving", zei Dibi.

Sap benadrukte dat ze een nieuw kabinet op een groene en sociale koers wil houden. Ze zei dat GroenLinks een lijsttrekker nodig heeft die "het verhaal goed overbrengt en vervolgens resultaten boekt".

Tijdens het debat kwamen verschillende thema's als zorg, onderwijs, Europa en de economische crisis aan de orde. Dibi ziet onderwijs als een vehikel voor emancipatie. Sap vindt dat GroenLinks moet knokken voor mensen in alle stadia van hun leven en dus niet alleen voor het onderwijs.

In zijn slotwoord noemde Dibi het onlangs uitgewerkte lenteakkoord een begin. Hij sprak van een begin van GroenLinks in de lift.

'Gemopper achter de dijken'

Sap zei tot slot dat de partij een lijsttrekker nodig heeft die het verhaal goed brengt en resultaten kan boeken. "Wij hebben de tien pijnlijkste bezuinigingen van het kabinet-Rutte van tafel gekregen. Samen kunnen wij een einde maken aan het gemopper achter de dijken".

Het volgende debat tussen Dibi en Sap is woensdagavond in Den Bosch.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl