NOS NieuwsAangepast

Meldpunt huwelijksdwang

Vrouwen die niet van hun man kunnen scheiden omdat ze ook religieus zijn getrouwd, kunnen vanaf vandaag bij een speciaal meldpunt terecht voor hulp. Volgens de organisatie Femmes for Freedom gaat er groot leed schuil achter deze huwelijkse gevangenschap en wordt het hoog tijd dat daar aandacht voor komt.

Onbekend is om hoeveel vrouwen in Nederland het gaat. Daarom wil de organisatie gegevens gaan verzamelen. Binnenkort is er in de Tweede Kamer een hoorzitting over dit verschijnsel, ter voorbereiding op de behandeling van een wetsvoorstel over huwelijksdwang en schijnhuwelijken.

Vrouwen die door hun man gedwongen worden om gehuwd te blijven, omdat ze religieus zijn getrouwd. Niet in het buitenland, maar gewoon hier in Nederland. In islamitische huwelijken en ook in de joodse en hindoestaanse gemeenschap, is het voor vrouwen soms onmogelijk definitief van hun man te scheiden. Maar ook voor katholieken is het ingewikkeld om te scheiden, omdat de kerk daar toestemming voor moet geven.

Lange weg

Shirin Musa (34), een Nederlands-Pakistaanse moslima heeft er zelf ervaring mee. Zij heeft zich met heel veel moeite weten te ontworstelen aan haar ex-man. De echtscheiding via de burgerlijke rechter was geen probleem, maar de islamitische scheiding werd door haar man tegengehouden. Na jarenlange omzwervingen langs verschillende imams en uiteindelijk een uitspraak van de rechter lukte het haar toch.

Volgens Musa is het een lange, zware en een zeer vrouwonvriendelijk weg die vrouwen moeten gaan. Ze ging zelf rechten studeren om voor elkaar te krijgen dat vrouwen meer rechten krijgen bij zo'n religieuze scheiding. Musa lobbyt nu in de Tweede Kamer om het wetsvoorstel tegen huwelijksdwang en schijnhuwelijken uit te breiden met een verbod op huwelijkse gevangenschap.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl