NOS NieuwsAangepast

Kamer niet blij met plannen NHG

De Tweede Kamer is niet blij met de plannen van het Waarborgfonds Eigen Woningen om de Nationale Hypotheek Garantie te beperken tot starters op de woningmarkt. Volgens Kamerleden leiden die plannen tot onnodige onrust.

Het Waarborgfonds wil dat de hypotheekgarantie over drie jaar alleen nog beschikbaar is voor degenen voor wie de regeling oorspronkelijk bedoeld was, mensen met een laag inkomen die voor het eerst een huis kopen.

CDA-kamerlid Bas Jan van Bochove noemt het voorstel niet verstandig. "Misschien dat op termijn de regeling inderdaad zo ver beperkt moet worden, maar nu niet." Van Bochove wil voorlopig ook doorstromers gebruik laten maken van de NHG. "Ieder huis dat verkocht wordt, is belangrijk om de woningmarkt weer op gang te krijgen."

Obligatiemarkt

Betty de Boer (VVD) wil uitleg van minister Spies van Binnenlandse Zaken. Ze is benieuwd naar de uitwerking van de plannen, maar denkt niet dat de NHG beperkt moet worden tot starters.

Volgens PvdA-kamerlid Jacques Monasch ligt het probleem vooral bij de banken. Die verstrekken bijna alleen nog maar hypotheken als er een NHG aan vast zit. "De banken moeten gewoon weer hypotheken gaan verstrekken", zegt Monasch. Hij noemt het "slechte timing" van het Waarborgfonds om juist nu met deze plannen te komen.

De Nationale Hypotheekgarantie zorgt ervoor dat woningbezitters niet met een schuld blijven zitten als ze de hypotheek niet meer kunnen betalen. Ook krijgen ze met de staatsgarantie een lagere rente.

Inmiddels staat de Nederlandse staat voor zo'n 136 miljard euro garant. Op de obligatiemarkt wordt dat gezien als een groot risico.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl