NOS NieuwsAangepast

Doden op Mount Everest

Op de Mount Everest zijn zaterdag zeker drie bergbeklimmers om het leven gekomen. Twee andere klimmers worden vermist, melden de Nepalese autoriteiten.

De omgekomen klimmers zijn een 61-jarige arts uit het Duitse Herzogenrath (bij Kerkrade), een Canadese vrouw van Nepalese afkomst en een Zuid-Koreaan. Ze hadden de bergtop al bereikt en waren op weg naar beneden. De twee vermisten komen uit China en Nepal.

Mogelijk zijn ze bezweken aan de gevolgen van hoogteziekte. Boven de 8000 meter bevat de lucht nog maar eenderde van de normale hoeveelheid zuurstof. In ernstige gevallen kan dat tot vochtophoping in de hersenen leiden, wat dodelijk kan zijn.

Stormen

Vrijdag en zaterdag was het extreem druk op de Mount Everest. Mei is de populairste maand om de berg te beklimmen en het was goed weer. Ongeveer 150 mensen hebben vrijdag en zaterdag de top bereikt.

De drukte leidde tot opstoppingen op de paden richting de top. Klimmers moesten vaak wachten totdat ze hun tocht konden vervolgen. Vermoedelijk hadden sommigen niet genoeg zuurstof meegenomen om die tijd te overbruggen.

Bovendien verslechterden de weersomstandigheden zaterdagmiddag: het begon te stormen op de berg. Volgens een Nepalese functionaris waren veel klimmers toen nog onderweg. Het advies is altijd om uiterlijk rond 11.00 uur 's ochtends aan de afdaling te beginnen, maar sommigen zouden pas om 14.30 uur de top hebben bereikt.

Sherpa

De drie omgekomen klimmers maakten deel uit van de 'Eco Everest Expedition'. Ze ruimden afval op die andere klimmers op de berg hadden achtergelaten.

De drie lichamen zijn gelokaliseerd, maar zijn door de grote hoogte moeilijk te bergen. De Nepalese autoriteiten zeggen dat ze het zullen proberen als de nabestaanden dat wensen.

De Mount Everest is met een hoogte van 8848 meter de hoogste berg ter wereld. In 1953 waren de Nieuw-Zeelander Edmund Hillary en de Nepalese sherpa Tenzing Norgay de eerste die de top bereikten.

Dodelijkste jaar

Sindsdien hebben meer dan 3000 mensen de top van de Mount Everest bezocht, vooral de laatste tien jaar. Recordhouder is een sherpa die de berg 21 keer succesvol heeft beklommen.

Meer dan 200 mensen hebben een expeditie op de Mount Everest niet overleefd. Op 11 mei 1996 overleden 8 bergbeklimmers tegelijk, toen ze in een storm terechtkwamen. Met 16 doden in totaal was 1996 het dodelijkste jaar op de Mount Everest.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl