NOS NieuwsAangepast

Hypotheekgarantie strenger

De Nationale Hypotheekgarantie moet strenger en moet in de toekomst alleen gelden voor starters op de woningmarkt. Dat stelt de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen, de organisatie achter de hypotheekgarantie.

Nu valt bijna 70 procent van de afgesloten hypotheken onder de 350.000 euro onder de NHG-garantie. Daarmee is een bedrag gemoeid van 136 miljard euro. Uiteindelijk staat de Nederlandse Staat borg voor dit bedrag en dat wordt op de obligatiemarkten als een flink risico gezien.

Risico

Een hypotheek afsluiten met NHG is goedkoper doordat banken dan een lagere hypotheekrente rekenen. De NHG staat borg voor de eventuele restschuld bij gedwongen verkoop, waardoor het risico voor klanten en banken minimaal is.

Het kabinet en de Tweede Kamer moeten nog beslissen. De Nederlandsche Bank en het Ministerie van Financiën hebben aangedrongen op een versobering.

Volgens directeur Schiffer van de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen valt het met dat risico wel mee. Elke hypotheek heeft immers een woning als onderpand en die is altijd iets waard. Door een versobering van de NHG kan het geld gerichter ingezet worden voor starters en mensen die het echt nodig hebben.

Tophypotheek

In ruil voor de inperking stelt de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen voor om tophypotheken tot 106 procent te blijven garanderen. In het Vijfpartijenakkoord gaat de financiering juist terug naar 100 procent.

Schiffer vindt dat er voor starters een uitzondering moet zijn om te voorkomen de woningmarkt in het slot valt.

Cruciaal

Makelaarsvereniging NVM ziet niets in het voorstel van de stichting. Een woordvoerder noemt het idee "ronduit slecht" en zegt dat dit het kopen van een huis "bijna onmogelijk maakt". Volgens de NVM zijn banken bijna alleen nog maar bereid geld te lenen als de hypotheek NHG-gesteund is.

"De groep die zo geen hypotheek kan krijgen, blijft zitten in de startershuizen", zegt de NVM. "Hierdoor is er totaal geen doorstroming en komen minder startershuizen beschikbaar voor de eigenlijke starters. De huizenmarkt raakt zo nog meer op slot."

De NVM wijst er verder op dat de overheid de bovengrens van de NHG al in stapjes gaat verlagen. Tot 1 juli geldt de huidige grens van 350.000 euro. Maar halverwege 2014 moet de NHG alweer op het oude niveau zijn. Dan geldt de regeling alleen nog maar voor hypotheken tot 265.000 euro.

Banken

De Rabobank, ING en de Nederlandse Vereniging van Banken zijn wel positief over het voorstel van de stichting. De NVB zegt dat de NHG beter ingezet kan worden op "echte knelpunten", zoals woningen voor starters, woningen in achterstandswijken en woningen met paalrot.

De Vereniging van Banken is het niet eens met de vrees van makelaarsvereniging NVM dat banken alleen NHG-hypotheken blijven financieren. Een groot deel van de NHG-hypotheken zouden de banken ook zonder hypotheekgarantie gefinancierd hebben, aldus de vereniging.

Eigen Huis

Ook belangenorganisatie Vereniging Eigen Huis steunt de aanpassingen. Volgens de vereniging was de maatregel te algemeen geworden, terwijl die eigenlijk voor specifieke doelgroepen bedoeld is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl