NOS NieuwsAangepast

Nibud: studenten lopen geld mis

Studenten laten honderden euro's per jaar liggen doordat ze regelingen van de overheid niet kennen. Dat concludeert het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) na een onderzoek onder 3000 studenten.

Zo'n 120.000 studenten, een vijfde van het totaal, krijgen geen zorgtoeslag of zijn niet bekend met de regeling. En 12 procent doet geen belastingaangifte, omdat de studenten niet weten dat dit kan. Zo ontvangen de studenten minder dan waar ze recht op hebben. Het Nibud noemt dit 'spijtig om te zien', vooral omdat studenten aangeven dat ze moeten lenen omdat ze niet kunnen rondkomen.

Ruim een derde van alle hbo- en wo-studenten leent op dit moment geld bij Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Ze lenen maandelijks gemiddeld 365 euro. Iemand die vier jaar leent, komt dan uit op een studieschuld van 17.500 euro. Dat is exclusief rente.

Bezuinigingen

Het Nibud verwacht dat deze schuld straks alleen maar toeneemt als geplande bezuinigingen doorgaan. De overheid wil dat studenten een groter deel van de studiekosten voor eigen rekening nemen. "Studenten ontkomen er daardoor bijna niet aan te gaan lenen", schrijft het Nibud.

Het Nibud hoopt dat de studenten het geleende geld ook echt voor hun studie gebruiken. Nu leent ruim 20 procent geld van DUO om 'leuk en relaxed' te kunnen leven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl