NOS NieuwsAangepast

Onlusten in Libanon

In Libanon zijn gisteren onlusten uitgebroken na de dood van twee leden van een groepering die de opstand in Syrië steunt.

De twee, onder wie een soennitische geestelijke, werden zondag in het noorden van Libanon doodgeschoten bij een controlepost. Bij rellen en gevechten vannacht zijn volgens de Libanese krant The Daily Star drie doden gevallen.

De twee mannen die zondag werden doodgeschoten, waren lid van de 14-maart-beweging, een politieke alliantie in Libanon die het verzet tegen de Syrische president Assad steunt. Libanese veiligheidsfunctionarissen hebben tegen persbureau Reuters gezegd dat de twee in een auto zaten die doorreed bij een controlepost. Militairen zouden daarop het vuur hebben geopend.

Protest

Na de dood van de mannen gingen soennieten in de noordelijke regio Akkar de straat op. Ze blokkeerden wegen en verbrandden autobanden. Ook in de hoofdstad Beiroet braken protesten en onlusten uit. Naar verluidt werd er onder meer geschoten met machinegeweren en raketwerpers. Verscheidene mensen zouden gewond zijn geraakt. Ook bij de Arabische universiteit zijn schoten gehoord.

Veel soennieten in het noorden van Libanon steunen de opstand in Syrië. Zij zeggen dat het Libanese leger opereert als verlengstuk van het alawitische regime in Damascus.

Onderzoek

Het Libanese leger heeft laten weten de dood van de twee te betreuren. Er is een onderzoek ingesteld.

Vorige week vielen er in het noorden van Libanon, in de stad Tripoli, doden bij gevechten tussen soennieten en alawieten. De gevechten braken uit na de arrestatie van tegenstanders van president Assad.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl