NOS NieuwsAangepast

'Duizenden betogers bij NAVO-top'

In Chicago beginnen betogers zich te verzamelen voor grote demonstraties tegen de NAVO-top, die daar later vandaag begint.

Er worden duizenden demonstranten verwacht, die tegen de militaire aanwezigheid zijn van de VS en de NAVO in andere landen. De betogers houden zich op in Grant Park, even buiten het centrum van de stad.

Gisteren waren er al kleinere demonstraties in Chicago. Daarbij werden volgens de politie achttien mensen gearresteerd. Voor de komende dagen is de beveiliging in Chicago aangescherpt.

Steunen

Het belangrijkste onderwerp op de NAVO-top is de terugtrekking van de NAVO-militairen uit Afghanistan. Die moet in 2014 zijn voltooid. De VS begint deze zomer met het terughalen van zijn troepen. Frankrijk wil al zijn militairen dit jaar nog weg hebben uit Afghanistan. Sommige NAVO-landen willen het Afghaanse leger ook na 2014 blijven steunen.

Op de NAVO-top worden ruim vijftig wereldleiders verwacht, onder wie demissionair premier Rutte. Sommige wereldleiders komen direct uit Washington, waar gisteren en eergisteren de G8-top werd gehouden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl