NOS NieuwsAangepast

Aanslag bij VN-konvooi Damascus

In een buitenwijk van de Syrische hoofdstad Damascus is een bermbom ontploft op 150 meter afstand van een konvooi VN-waarnemers. Voor zover bekend raakte niemand gewond.

In het konvooi reed ook het hoofd van de waarnemersmissie, Robert Mood, mee. Zijn wagen stond stil bij een controlepost toen de bom ontplofte. Direct na de explosie vertrok het konvooi. Het is onduidelijk of de waarnemers het doelwit waren van de bermbom.

Geschonden

De buitenwijk van Damascus waar de bom explodeerde, Douma, staat bekend als een bolwerk van tegenstanders van president Assad. Afgelopen nacht zouden er, volgens de opstandelingen, ook gevechten zijn geweest tussen regeringstroepen en desserteurs.

In Syrië zijn meer dan 200 waarnemers van de Verenigde Naties om toe te zien op het staakt-het-vuren. Maar het bestand, dat ruim een maand geleden inging, wordt dagelijks geschonden.

Ook zijn de waarnemers zelf af en toe doelwit van aanslagen. Anderhalve week geleden werd een konvooi van militaire voertuigen die VN-waarnemers begeleiden, getroffen door een bermbom.

Bloedigste aanslag

Een dag daarna kwamen bij een zelfmoordaanslag in Damascus 55 mensen om het leven. Het was de bloedigste aanslag sinds de opstand tegen president Assad begon, veertien maanden geleden.

Gisteren zijn negen mensen gedood door een bom die ontplofte bij een militair complex in het oosten van het land.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl