NOS NieuwsAangepast

D66: terug naar 40-urige werkweek

D66 wil terug naar de 40-urige werkweek. Dat heeft Kamerlid Wouter Koolmees gezegd in het tv-programma Buitenhof.

Volgens Koolmees dreigen op lange termijn grote tekorten op de arbeidsmarkt. Om die tekorten op te vangen, moeten Nederlanders meer gaan werken. Ook om de zorg en de AOW betaalbaar te houden, moet Nederland terug naar de 40-urige werkweek, aldus Koolmees.

Uit Europees onderzoek blijkt dat Nederlanders gemiddeld 1377 uur per jaar werken. Dat is minder dan in andere West-Europese landen. Zo werken Britten gemiddeld 1647 uur en Finnen 1690. In Oost-Europa en Griekenland wordt met ruim 1900 uur het meest gewerkt.

Lagere belastingen

Koolmees zegt dat de werkweek van 40 uur de komende jaren via cao-onderhandelingen heringevoerd moet worden. "Als je een goede AOW in stand wilt houden heb je twee keuzes: of meer belasting betalen, of meer uren werken en daar meer loon voor krijgen." Dat zou dan weer kunnen leiden tot lagere belastingen, aldus de D66'er.

Ook pleit het Kamerlid ervoor om ten minste één feestdag af te schaffen. Hij wijst erop dat Portugal vorig jaar vier vrije dagen heeft opgegeven om de economische groei aan te jagen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl