NOS NieuwsAangepast

G8 hamert op noodzaak groei

De leiders van de G8-landen hameren in hun slotverklaring op de noodzaak van economische groei en het scheppen van banen. De economische crisis in Europa domineerde de tweedaagse top in Camp David bij Washington.

De G8 zegt dat de economische crisis moet worden bestreden met een mix van stimulerings- en bezuinigingsmaatregelen. Tegelijkertijd wordt erkend dat de maatregelen per land kunnen verschillen. De wereldleiders zien tekenen van herstel in de mondiale economie, hoewel er ook nog "straffe tegenwind" is.

Sterke economie

Een sterke eurozone is in het belang van de wereldeconomie, zeggen de leiders van de Verenigde Staten, Rusland, Japan, Canada, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië en Italië. Ook EU-commissievoorzitter Barroso en EU-president Van Rompuy namen deel aan de besprekingen.

In de slotverklaring zeggen de G8-leiders ook dat het van groot belang is dat Griekenland in de eurozone blijft.

Merkel

De G8 onderstreept het belang van een sober begrotingsbeleid, maar het lijkt er ook op dat bondskanselier Merkel onder druk is gezet om haar straffe bezuinigingsbeleid voor Europa los te laten. Na afloop van de top had president Obama nog een apart onderhoud met Merkel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl