NOS NieuwsAangepast

Sap wil voortaan andere procedure

GroenLinks-fractievoorzitter Sap wil dat de procedure voor de lijsttrekkersverkiezing in de toekomst verandert. Ze zegt dat ze zich de afgelopen dagen heeft verbaasd, geërgerd en geschaamd.

Sap zegt dat in een interview met de NOS over de procedure die werd gevolgd rond de kandidaatstelling van Kamerlid Tofik Dibi. Het volgende congres moet de procedure aanpassen, vindt ze.

Ongeschikt

De kandidaatstellingscommissie vond Dibi niet geschikt als lijsttrekker en daardoor dreigde hij niet te mogen meedoen aan de verkiezingen daarvoor.

Maar onder grote druk van veel partijleden bepaalde het partijbestuur gisteren dat er toch een referendum komt onder de leden, met als kandidaten Sap en Dibi.

Sap zegt vandaag dat als een prominent Kamerlid zich meldt om lijsttrekker te worden, dat hij dan natuurlijk moet worden toegelaten tot de procedure.

Eerder

Naar eigen zeggen heeft Sap zelf ook druk op het partijbestuur uitgeoefend om een referendum te organiseren, waaraan ook Dibi mag meedoen. Ze is blij dat het bestuur dat besluit heeft genomen, ook al had dat volgens haar wel eerder gemoeten.

Sap prijst Dibi voor zijn doorzettingsvermogen. Ze wil geen kwalificaties over hem uitspreken. Ze vindt zichzelf de beste leider voor GroenLinks.

Geschillencommissie

Dibi kreeg vandaag ook gelijk van een geschillencommissie van de partij. Hij was daar in beroep gegaan tegen zijn afwijzing als mogelijke lijisttrekker door de kandidaatstellingscommissie. Volgens de geschillencommissie was de sollicitatieprocedure voor de twee kandidaten niet zorgvuldig genoeg.

De geschillencommissie doet geen uitspraak over de vraag of Dibi geschikt is als partijleider.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl