NOS NieuwsAangepast

Liever Kraft dan Merkel

Een meerderheid van de Duitsers zou op dit moment de socialistische Hannelore Kraft verkiezen als bondskanselier boven zittend regeringsleider Angela Merkel. Dat blijkt uit een representatieve peiling van het weekblad Die Zeit.

Zou er nu direct gekozen kunnen worden tussen deze twee kandidaten dan zou Kraft 43 procent van de stemmen krijgen en Merkel 34 procent. Hoewel Merkel tegelijkertijd popualir blijft, zou Kraft volgend jaar bij landelijke verkiezingen een geduchte tegenstander kunnen zijn voor haar.

Geen interesse

Hannelore Kraft zelf zegt op dit moment dat ze geen interesse heeft om namens de sociaal-democratische SPD kanselierskandidaat te zijn. Ze won vorige week op overtuigende wijze de verkiezingen in de belangrijke deelstaat Noordrijn-Westfalen. Ze was daar al minister-president van de rood-groene deelstaatregering en dat wil ze de komende jaren blijven.

Uit dezelfde enquête blijkt echter dat er binnen de SPD een voorkeur bestaat voor Kraft als tegenkandidaat voor Merkel. Met 29 procent laat ze de drie beoogde kandidaten, waaronder partijleider en oud-milieuminister Sigmar Gabriel, achter zich.

Moed

De SPD lijkt ook als partij wat in de lift te zitten. Ze putten daarbij moed uit het goede resulaat in Noordrijn-Westaflen, maar ook uit de winst van François Hollande, de eerste socialistische president sinds 17 jaar inj Frankrijk.

In een peiling gisteren van de Duitse zender ARD steeg de partij twee punten tot 30 procent. De christen-democratische CDU van Merkel zakte één procent tot 33 procent. De liberale regeringspartij FDP behaalt op dit moment net de kiesdrempel van 5 procent. Nieuwkomer De Piratenpartij staat op 11 procent.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl