NOS NieuwsAangepast

EIB: akkoord slecht voor bouw

Het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) zegt dat de maatregelen in het Vijfpartijenakkoord over de hypotheekrenteaftrek slecht uitpakken voor de bouwsector.

De bedrijfstak zou tussen 2014 en 2017 jaarlijks 2,5 miljard euro kunnen mislopen. Ook zouden er mogelijk 20.000 banen verdwijnen. Het EIB verwacht dat er door de maatregelen minder geld zal zijn om in de woningbouw te investeren.

In het akkoord staat dat huizenkopers die vanaf 2013 een hypotheek afsluiten, die verplicht moeten aflossen als ze de hypotheekrente willen kunnen aftrekken. Huizenbezitters die hypotheekrenteaftrek willen, hebben dan een annuïtaire hypotheek nodig. Met zo'n hypotheek betaal je in het begin vooral rente en los je een beetje af. Maar na verloop van tijd los je steeds meer af en hoef je steeds minder rente te betalen. Net zo lang tot de hypotheek na dertig jaar helemaal is afgelost.

Uitstellen

EIB ziet voordelen in annuïtaire hypotheken, maar pleit er voor om de hypotheken niet volledig annuïtair te maken. Het EIB zegt verder dat de structurele verlaging van de overdrachtsbelasting wel tegenwicht biedt, maar dat het onvoldoende is om de negatieve effecten van de andere maatregel te compenseren.

Ook is het instituut bang dat er minder mensen een woning kunnen kopen. Er zullen groepen zijn die tegen hun zin het kopen van een huis uit moeten stellen, omdat kopers voortaan niet méér mogen lenen dan de waarde van hun nieuwe huis.

De effecten op het woningaanbod en de huizenprijzen zouden 'bescheiden' blijven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl