Hoofd IAEA bezoekt Teheran

De topman van het Internationaal Atoom Agentschap IAEA brengt dit weekend een bezoek aan de Iraanse hoofdstad Teheran om zaken "van wederzijds belang" te bespreken. Het Westen verdenkt Iran van het ontwikkelen van kernwapens. Het het land spreekt dat tegen.

IAEA-chef Yukiya Amano zal met verschillende hoge Iraanse functionarissen spreken, onder anderen met de baas van het Iraanse atoomprogramma Saeed Jalili. Het atoomagentschap wil onder meer dat Iran inspecteurs toelaat op het militaire complex bij de plaats Parchin.

De gesprekken in Teheran zijn vier dagen voordat er in Bagdad overleg is tussen zes wereldmachten en Iran over het nucleaire programma. De VS, Rusland, China, Duitsland, Groot-Brittannië en Frankrijk willen dat Iran concessies doet om zo de angst weg te nemen dat Iran een kernwapen ontwikkelt.

Voorbereidingen

De spanning over het Iraanse nucleaire programma is de laatste maanden opgelopen. Onder meer de VN, de VS en de EU hebben sancties ingesteld tegen het land.

In Israël wordt gespeculeerd over een preventieve aanval op Iran. Het land voelt zich bedreigd door het vooruitzicht dat Iran de beschikking heeft over kernwapens.

De Amerikaanse ambassadeur in Israël heeft deze week gezegd dat de VS alle voorbereidingen heeft getroffen en dat de plannen voor een aanval klaarliggen, mochten sancties en diplomatie geen effect hebben. President Obama heeft gezegd dat alle opties nog open liggen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl