NOS NieuwsAangepast

Topconferentie van G8 begonnen

In Camp David is de topconferentie van de G8-leiders begonnen. President Obama ontvangt op zijn buitenverblijf de leiders van Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië, Canada, Japan en Rusland.

Het is de eerste keer dat de nieuwe Franse president Hollande op het wereldtoneel verschijnt. De G8 had ook de rentree kunnen worden van de Russische president Poetin, maar die heeft zijn premier Medvedev gestuurd.

Op de agenda staan onder meer de eurocrisis, het Iraanse atoomprogramma, de situatie in Syrië, de klimaatverandering en de bestrijding van de honger in de wereld.

Afghanistan

Aansluitend op de G8-top in Camp David begint zondag in Chicago een topconferentie van de NAVO, die vooral zal gaan over Afghanistan.

Voorafgaand aan de G8 had Obama al een ontmoeting met Hollande, die zijn kiezers heeft beloofd nog dit jaar de Franse militairen terug te trekken uit Afghanistan. Dat is twee jaar eerder dan aanvankelijk de bedoeling was. Obama wil Hollande op andere gedachten brengen, maar dat lijkt niet te lukken: de Franse president zegt dat hij bij zijn verkiezingsbelofte blijft.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl