NOS NieuwsAangepast

GL: niet vooruitlopen op kandidaten

Het is niet duidelijk of er bij GroenLinks een ledenreferendum komt om een lijsttrekker te kiezen. De kandidatencommissie van de partij wil nog niets zeggen over kandidaten voor het lijsttrekkerschap. "We horen vandaag en morgen nog allemaal mensen, dus we kunnen niet op de zaken vooruitlopen", zegt commissievoorzitter Tof Thissen.

De afgelopen dagen meldde GroenLinks dat er uiterlijk vanmiddag uitsluitsel zou komen over een voordracht van de kandidaat-lijsttrekker(s). Als er meerdere kandidaten zijn, volgt een digitaal ledenreferendum.

Tofik Dibi had aangekondigd dat hij het wil opnemen tegen fractieleider Jolande Sap, maar het is de vraag of dat doorgaat. Het lijkt erop dat hij onder druk staat om zich terug te trekken.

Dibi twittert dat hij vecht als een leeuw en het meldt zodra hij meer weet. In een andere tweet stelt hij dat elk mens het recht toekomt de wereld te willen veranderen. Sap twittert dat ze het zou betreuren als het referendum niet doorgaat.

Spoed

Aanleiding voor de tweets is een persbericht van het NTR-programma De Halve Maan. Dibi zou daar vanmiddag te gast zijn, maar zijn optreden ging op het laatste moment niet door. Volgens het programma moest hij met spoed naar het partijbureau in Utrecht.

Het NTR-programma zegt dat Dibi werd verteld dat het gevolgen voor zijn toekomst zou hebben als hij ook maar een minuut te laat zou komen.

Ook zou Dibi te horen hebben gekregen dat deelnemen aan De Halve Maan een schending was van de interne partijregels. Ook zijn tv-optreden deze week bij Sven Kockelmann zou worden beschouwd als een schending van de regels.

Even geduld

Commissievoorzitter Thissen wil niet zeggen of Dibi aan de eisen voldoet om lijsttrekker te worden. Hij hoopt de komende dagen met een mededeling over de kandidaten te komen. "Wij zijn eigenlijk een kip die aan het broeden is. Er is pas sprake van kuikens op het moment dat het ei uitkomt", zegt Thissen.

Het partijbestuur laat weten dat de procedure voor het lijsttrekkerschap nog loopt. Partijvoorzitter Heleen Weening twittert dat ze wacht op het advies van de kandidatencommissie. "Tot advies even geduld." Weening is sinds 1 maart voorzitter van GroenLinks.

Kamerlid Ineke van Gent haalt hard uit naar het partijbestuur, dat ze amateuristisch noemt. "Dat laten bungelen van Tofik Dibi krijgt hele gênante trekjes. Klap erop en referendum organiseren partijbestuur!" Ook oud-partijleider Halsema laat via Twitter weten dat ze een ledenreferendum wil. "Als GL-lid wil ik kunnen kiezen en me niet hoeven schamen", schrijft ze.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl