NOS NieuwsAangepast

'Scenario's voor exit Griekenland'

Er worden in Europa noodplannen voorbereid voor het geval Griekenland de eurozone zal verlaten. De Belgische eurocommissaris Karel De Gucht zegt dat in een interview met de Vlaamse krant De Standaard.

Zowel bij de Europese Commissie als bij de Europese Centrale Bank zijn er "diensten die noodscenario's uitwerken voor als Griekenland het niet redt". De Gucht wilde daar verder niet op ingaan.

De Belg is niet de eerste die zinspeelt op een exit van Athene. Zaterdag liet voorzitter Barosso van de Europese Commissie weten dat de Grieken hun verplichtingen na moeten komen, anders is het beter om uit de euro te stappen.

Dinsdag zei topvrouw Lagarde van het IMF dat het fonds "technisch voorbereid" moet zijn op een uittreden van Athene. "Het is een mogelijkheid waar we rekening mee moeten houden", zei Lagarde.

Speculeren

De uitspraken lijken een aanwijzing dat het bij het IMF en in Brussel niet langer een taboe is om over een vertrek van Griekenland te praten.

De Gucht laat ook blijken dat het nu minder erg zou zijn voor de rest van Europa. Anderhalf jaar geleden zou dat nog een domino-effect in de eurozone hebben veroorzaakt, maar hij ziet nu geen gevaar meer voor "besmetting" naar ander eurolanden.

"Het idee dat als het met Griekenland verkeerd afloopt Europa in elkaar zakt, klopt niet. Maar Griekenland stort wel in elkaar, dat is zeker. En niet een klein beetje."

Overigens denkt De Gucht ook dat Griekenland uiteindelijk in de eurozone blijft. Dat zal niet zijn omdat Europa een oogje toeknijpt. "Erop speculeren dat we zullen buigen, zou ik niet doen. Je komt al nauwelijks tot een daling van de schuld met het programma dat nu op tafel ligt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl