Buma gekozen tot lijsttrekker CDA

Van Haersma Buma kreeg 51 procent van de stemmen»
Van Haersma Buma kreeg 51 procent van de stemmen NOS

Sybrand van Haersma Buma is de nieuwe lijsttrekker van het CDA. Hij kreeg 51 procent van de stemmen.

De leden van de partij konden tot 12 uur hun voorkeur uitspreken voor één van de zes kandidaten voor de functie. Omdat Buma meer dan 50 procent kreeg, is een tweede ronde niet nodig.

Keijzer

De Purmerendse wethouder Mona Keijzer, die het in de peilingen ook goed deed, kreeg 26 procent van de stemmen. De andere vier kandidaten waren Marcel Wintels (9,5 procent), Henk Bleker (7,3 procent), Liesbeth Spies (3,7 procent) en Madeleine van Toorenburg (1,7 procent).

Om 16.00 uur wordt de nieuwe lijsttrekker gepresenteerd door partijvoorzitter Ruth Peetoom. Het CDA-partijcongres van 29 en 30 juni moet de verkiezing van de lijsttrekker officieel bekrachtigen.

Deel deze pagina

Video

  • video Buma gekozen tot CDA-lijsttrekker Sybrand van Haersma Buma wordt de nieuwe lijsttrekker van het CDA. Meer dan de helft van de leden stemde op... hem. Hij haalde 51 procent. Mona Keijzer eindigde met 26 procent als tweede.
  • video 'Hij werd steeds beter in de debatten' Sybrand van Haersma Buma is verkozen tot CDA-lijsttrekker. Politiek verslaggever Ron Fresen geeft uitleg bij... dit nieuws.
  • video CDA-persconferentie na verkiezing Buma Na de verkiezingen van Sybrand van Haersma Buma tot lijsttrekker van het CDA bij de Kamerverkiezingen gaven... partijleider Peetoom en de versverkozen Buma een persconferentie.

Audio

  • Margreeth Boer: CDA heeft gekozen voor ervaring, met een maar ... De verkiezing van Sybrand van Haersma Buma als lijsttrekker van het CDA toont twee dingen: keuze voor ervaring, maar ook hunkering... naar verandering, merkt politiek verslaggever Margreeth Boer op.
  • Buma: had deze uitslag nooit verwacht Sybrand van Haersma Buma was klaar om een tweede ronde in te gaan voor de lijsttrekkersverkiezingen binnen het CDA. Maar hij werd... dus meteen verkozen, tot zijn eigen verwondering.
  • Mona Keijzer: was ook wel even balen Politiek redacteur Margreeth Boer sprak met Mona Keijzer, die 26,4 procent van de stemmen krijg bij verkiezing van het... CDA-lijsttrekkerschap.

Video en Audio

Meer video en audio