NOS NieuwsAangepast

Ratings 16 banken Spanje verlaagd

Kredietbeoordelaar Moody's heeft de kredietwaardering van zestien Spaanse banken verlaagd. Moody's vindt de banken zo kwetsbaar dat hun kredietwaardigheid tot 3 niveaus daalde.

Afgelopen maandag deed Moody's hetzelfde bij 26 banken in Italië. In februari maakte Moody's bekend dat het overwoog om de ratings van 114 Europese banken op korte termijn te verlagen, vanwege de crisis in de eurozone.

De Spaanse economie verkeert in recessie; een op de vier Spanjaarden is werkloos. Daar komen zorgen over besmetting als gevolg van de crisis in Griekenland bovenop.

Bankia

De grote Spaanse bank Bankia zag gisteren zijn aandelenprijs kelderen na geruchten dat klanten massaal hun geld bij de bank weghalen.

Sinds de oprichting van Bankia vorig jaar, als een samenvoeging van 7 regionale banken, heeft het aandeel bijna driekwart van zijn waarde verloren. De Spaanse overheid moest Bankia onlangs met een kapitaalinjectie te hulp schieten.

Noodsteun

De vrees is dat nog meer Spaanse banken in grote moeilijkheden zitten. De Spaanse overheid heeft mogelijk geen geld om nog meer banken van de ondergang te redden. En als de financiële sector instort, moet Spanje mogelijk bij Brussel aankloppen voor noodsteun.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl