NOS NieuwsAangepast

Donna Summer (63) overleden

In Florida is de Amerikaanse zangeres Donna Summer (63) overleden. Dat heeft haar familie bekendgemaakt. Ze overleed aan de gevolgen van kanker.

Donna Summer was één van de bekendste sterren uit het discotijdperk van de jaren 70. Haar muziek, waaronder haar grootste hit in Nederland 'I Feel Love' uit 1977, heeft zowel de dance- als de technomuziek verregaand beïnvloed.

Producer Quincy Jones noemt haar stem in een reactie "de hartslag en de soundtrack van een decennium".

Gloria Estefan zegt op Twitter dat "weinig zangeressen zo veel impact op de muziek en de wereld hebben gehad als Donna Summer. Dit is het einde van een tijdperk." Voor Kylie Minogue was Donna Summer "haar eerste muzikale inspiratie".

Zangeres Dionne Warwick zegt bedroefd te zijn om het verlies van "een groot artiest en een goede vriendin".

Sjef van Oekel

Donna Summer werd in 1948 in Boston geboren als LaDonna Adrian Gaines. Ze begon met zingen in een gospelkoor.

Eind jaren zestig kwam ze in Duitsland terecht voor een rol in de musical Hair. Ze trouwde met een Oosterijkse acteur, Helmuth Sommer. Zijn achternaam gebruikte ze als basis voor haar artiestennaam: Summer.

Haar eerste grote hit in Europa scoorde ze in 1974 met The Hostage. Voor het album waar dit nummer opstond, had ze een platencontract in Nederland getekend.

Ze trad in die jaren ook op in het tv-programma Van Oekels Discohoek.

Daarna brak ze ook door in de Verenigde Staten en scoorde ze nog vele internationale nummer 1-hits, onder meer 'Last Dance', 'Hot Stuff', 'Bad Girls'.

Grammy Awards

Ook 'Love to Love you Baby' dat opviel door het gekreun werd een grote hit. Het leverde haar de bijnaam The Queen of Disco op. In 1979 had ze een hit samen met Barbara Streisand 'No more Tears (Enough is Enough)'.

Ook in de jaren tachtig had ze nog grote hits met 'She Works Hard for the Money' en 'This Time I Know It's for Real'. Daarna ging het minder. Ze scoorde nog een hit met een remix van 'I Feel Love'.

Donna Summer schreef aan veel van haar hits zelf mee. Tijdens haar carrière kreeg ze vijf Grammy Awards.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl