NOS NieuwsAangepast

Leider Syrische oppositie stapt op

De leider van de Syrische Nationale Raad Barhan Ghalioun stapt op. Hij doet dat op een moment dat de kritiek op het functioneren van de raad toeneemt.

Bij het bekendmaken van zijn besluit riep Ghalioun de partijen in de raad op om hun conflicten bij te leggen en de eenheid te bewaren,

Verdeeld

De Syrische oppositie is ernstig verdeeld. De LCC (Lokale Coördinatie Comités), die activisten vertegenwoordigt die in Syrië zelf tegen het bewind van president Assad strijden, noemt de leiding van de Nationale Raad incompetent.

Ruim een jaar na het begin van de opstand tegen Assad opereren de verschillende oppositiegroepen nog altijd niet als een eenheid. De LCC dreigt nu uit de Raad te stappen.

Ballingen

De leiding van de Nationale Raad bestaat vooral uit ballingen, die al jaren niet meer in Syrië wonen. Volgens de LCC begrijpen ze niet goed hoe de situatie in het land is, en zitten ze te veel in het vliegtuig.

De Syrische Nationale Raad werd in september opgericht. Het Westen beschouwt de Raad als de vertegenwoordiger van het Syrische volk en niet het regime van Assad.

Ghalioun treedt niet onmiddellijk af. Hij blijft aan tot er een opvolger is gekozen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl