NOS NieuwsAangepast

Aanvaring marineschepen VS

In de Grote Oceaan, op zo'n 200 kilometer uit de kust van Californië, zijn twee schepen van de Amerikaanse marine op elkaar gevaren. Een bevoorradingsschip raakte een amphibious assault ship, een soort klein vliegdekschip. Dat gebeurde toen er olie zou worden overgepompt.

Bij de aanvaring raakte niemand gewond en er is ook geen olie weggelekt. Of er schade is aan de schepen, de Essex en de Yukon, is nog niet bekend. Beide schepen konden op eigen kracht de haven van San Diego halen.

Besturing uitgevallen

Volgens de marine ging het mis toen de schepen zich in positie manoeuvreerden om de olieslangen van de Yukon aan te sluiten. Daarbij viel aan boord van de Essex ineens de besturing uit, waarna het schip tegen de Yukon dreef. Doordat de schepen al dichtbij elkaar lagen, was er geen tijd meer om in te grijpen.

De 260 meter lange Essex was met een bemanning van 1200 op weg van Japan naar de VS. Het schip zou later dit jaar meedoen aan een oefening bij Hawaï, om daarna gereviseerd te worden. Of de botsing invloed heeft op die plannen, moet nog worden bekeken.

De Yukon was al eens eerder bij een aanvaring betrokken. Het voer in 2000 tegen het Amerikaanse marineschip Denver bij een tankbeurt. Toen werd een groot gedeelte van de boeg van de Denver weggeslagen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl