NOS NieuwsAangepast

Leers: zanger correct behandeld

De marechaussee heeft de normale procedure gevolgd toen de Turkse zanger Arif Sag Nederland vorige week twee keer binnenkwam. Dat staat in een verklaring van demissionair minister Leers.

Leers verwerpt de aantijgingen dat er sprake was van racisme of respectloos gedrag. "Aangezien de zanger alleen Turks sprak, is hem beide keren gevraagd mee te komen naar een aparte ruimte, om via een tolk de gebruikelijke vragen te beantwoorden over zijn reisdoel. Met de aparte ruimte was ook zijn privacy gediend."

De 67-jarige Turkse zanger zou afgelopen weekend een concert geven in het kader van de viering van 400 jaar diplomatieke betrekkingen tussen Nederland en Turkije. Maar naar eigen zeggen werd hij op Schiphol zo lang ondervraagd, dat hij uit woede het concert annuleerde en op het eerste vliegtuig terug naar Istanbul stapte. Tegen de NOS zei hij vandaag dat hij zich beledigd en vernederd voelt.

Minister Leers laat weten dat de zanger twee keer toegang kreeg tot Nederland na het beantwoorden van vragen. "Op donderdag 10 mei duurde het oponthoud 10 minuten, op zondag 13 mei 35 minuten", staat in de verklaring van Leers. "Hij heeft er vervolgens zelf voor gekozen weer te vertrekken en zijn concert af te zeggen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl