NOS NieuwsAangepast

Iedereen er 2 procent op achteruit

Volgens berekeningen van de vijf partijen blijft het koopkrachtverlies door de bezuinigingen over de hele linie beperkt tot 2 procent. Uitzondering daarop vormen AOW'ers met een aanvullend pensioen boven 10.000 euro. Zij gaan er 3,25 procent op achteruit. Dat schrijft De Telegraaf op basis van het uitgelekte bezuinigingsakkoord.

Alleenverdieners met kinderen met een modaal inkomen (32.500 euro) leveren 1 procent koopkracht in, voor twee keer modaal is dat 0,75 procent.

Tweeverdieners van wie een partner twee keer modaal verdient en de ander een half keer modaal, gaan er 0,75 procent op achteruit. Tweeverdieners die meer verdienen, hebben geen koopkrachtverlies of gaan er licht op vooruit.

Alleenstaande moeders

Alleenstaande ouders met een minimumloon gaan er 0,75 procent op vooruit, net als AOW'ers zonder aanvullend pensioen. Sociale minima leveren ruim 1 procent in.

Als de reiskosten worden meegerekend, ziet het koopkrachtplaatje voor werkenden er slechter uit. Maar ook dan blijft het koopkrachtverlies beperkt tot onder de 2 procent, hebben de partijen volgens De Telegraaf becijferd.

Het Centraal Planbureau moet de definitieve koopkrachtplaatjes nog doorberekenen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl