NOS NieuwsAangepast

FNV: koopkracht wordt gesloopt

De FNV is blij dat de kiezer op 12 september naar de stembus mag. Dan kunnen de maatregelen die nu worden aangekondigd, worden tegengehouden. Volgens voorzitter Jongerius slopen de vijf partijen de koopkracht door allerlei bezuinigingen en lastenverzwaringen te stapelen.

De FNV vindt dat met deze plannen alleen naar de korte termijn wordt gekeken. "Deze plannen remmen de economische groei en laten de werkloosheid onnodig oplopen. En de werkgevers worden weer ontzien", zegt Jongerius.

Het CNV vindt het bezuinigingspakket redelijk afgewogen. "Bezuinigingen doen altijd pijn, maar er lijkt nagedacht over het verdelen van die pijn", zegt voorzitter Smit van de vakcentrale. Hij wil verder nog niet reageren tot het Vijfpartijenakkoord is doorgerekend door het CPB.

'Niet eerlijk'

De belangenorganisatie voor ouderen, ANBO, vindt dat de bezuinigingen niet eerlijk verdeeld zijn. In het akkoord gaat de koopkracht van ouderen met een aanvullend pensioen boven 10.000 euro met meer dan drie procent achteruit. Dat vindt de ANBO niet eerlijk.

De ANBO heeft ook kritiek op de verhoging van het eigen risico in de zorg. "Ouderen hebben veel zorg nodig, dus dit merken ze", zegt directeur Den Haan. Ze wil dat mensen met een minimuminkomen ontzien worden.

Dat de rollator uit het basispakket verdwijnt, is voor de ANBO geen groot punt. Mensen die voldoende verdienen kunnen zo'n hulpmiddel zelf wel betalen. Voor ouderen met een kleine beurs moet wel financiële ondersteuning komen, vindt de belangenorganisatie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl