NOS NieuwsAangepast

Wilders sleept staat voor de rechter

PVV-leider Wilders spant met zijn advocaat Bram Moszkowicz een kort geding aan tegen de staat. Hij wil zo voorkomen dat het kabinet nog voor de verkiezingen instemt met het permanente noodfonds voor de euro, het ESM.

Volgens Wilders worden door de instemming met het ESM veel bevoegdheden aan Brussel overgedragen. Hij vindt dat het demissionaire kabinet daar niet over kan besluiten. Daarom wil hij dat de rechter deze "onrechtmatige daad" tegenhoudt.

Stemming

Een meerderheid van de Tweede Kamer stemde vanmiddag tegen het voorstel van Wilders om het besluit over het ESM uit te stellen tot na de verkiezingen. "Ik kan me daar niet bij neerleggen. We gaan iets doen wat nog nooit in de parlementaire geschiedenis vertoond is", zei de PVV-leider na de stemming in de Kamer.

Bij de hoofdelijke stemming steunden 41 Kamerleden de PVV wel. Volgens Wilders is dat "een substantiële minderheid".

Volgens Moszkowicz is er nog nooit eerder zo'n rechtszaak geweest en is er dus geen jurisprudentie. Hij vindt het niet vreemd dat de rechter zich mengt in een politiek besluit.

Het ESM-verdrag treedt op 1 juli in werking als 90 procent van het kapitaal geratificeerd is. Nederland is verantwoordelijk voor nog geen 6 procent van het kapitaal.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl